Wil ik als advocaat altijd de waarheid weten?

FAQ: wil ik als advocaat altijd de waarheid weten?

Laat ik eerst een misverstand de wereld uit helpen: wij strafrechtadvocaten zijn NIET op zoek naar de waarheid. Punt. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat onze cliënten een eerlijk proces krijgen en om een noodzakelijk tegenwicht te bieden in de juridische weegschaal. En hoe moeilijk dat voor sommigen ook te begrijpen is, betekent dat dus dat wij niet op zoek zijn naar de waarheid (uiteraard behoudens wanneer onze cliënt onschuldig stelt te zijn). De rechter wel. Dat is uiteindelijk degene die beide kanten afweegt en probeert op die manier de waarheid te achterhalen.

Dat betekent dus ook dat ik de waarheid niet per se nodig heb om mijn werk te kunnen doen. Ik kijk, net als het OM en de rechter, naar het dossier. Dat is de basis. Zit er in het dossier voldoende wettig en overtuigend bewijs? Dan zal vermoedelijk een veroordeling volgen. Zit dat er niet in? Dan zal ik vermoedelijk voor vrijspraak gaan. Ik heb de waarheid dus niet nódig.

Dat gezegd hebbende is de waarheid voor mijn werk wel hándig. Bij de intake van iedere nieuwe cliënt leg ik dat ook uit. Enkel en alleen wanneer hij of zij mij precies vertelt wat er gebeurd is, kan ik mijn werk het beste doen. Alleen dan kan ik daar immers de processtrategie op aanpassen. Denk aan het al dan niet oproepen van getuigen of het al dan niet opvragen van camerabeelden. Ik leg aan mijn cliënten dus altijd uit dat het voor hen het beste is als ze mij het gehele verhaal vertellen.

Ik wil dus wel de waarheid weten, maar puur zodat ik daar mijn verdediging op kan aanpassen. Niet iedere advocaat denkt hier overigens hetzelfde over. Sommige advocaten menen dat de waarheid volstrekt irrelevant en oninteressant is voor hun werk, sterker nog: menen dat ze zouden worden afgeleid als ze het echte verhaal zouden kennen.

Nagenoeg altijd wanneer ik dit op verjaardagsfeestjes uitleg krijg ik de reactie dat mijn werk echt niets voor diegene zou zijn. En dat begrijp ik ook volledig.

Laat dat nu net de reden zijn waarom ik 7 jaar geleden met mijn blog ben begonnen.