Meld Misdaad Anoniem: een goede zaak of iets voor klikspanen?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord of zelf(s) ook al gebruik van gemaakt: het platform Meld Misdaad Anoniem (MMA). De naam zegt het eigenlijk al: hier kun je informatie geven over criminaliteit en misdaad zonder dat jouw identiteit bekend wordt. Een goede zaak of iets voor klikspanen? Ik geef je wat nadere info.

Stel nu dat je al wekenlang een hennepgeur ruikt en je een vermoeden hebt dat dat bij jouw buren vandaan komt. Maar je komt hen natuurlijk nog wel vaker tegen… In dat soort situaties zou je een anonieme melding kunnen doen.

MMA is een onafhankelijk meldpunt (dus géén politie) die meldingen doorstuurt naar de opsporingsdiensten (waaronder politie). Dit gebeurt dus enkel en alleen als de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd. De opsporingsdiensten nemen vervolgens kennis van de inhoud van die melding, en kijken of ze er iets mee kunnen.

Maar let op: wanneer er enkel en alleen een MMA-melding beschikbaar is, mogen de opsporingsdiensten niet zonder meer overgaan tot actie. In dat geval zou je namelijk ook die buurman die je iedere avond wakker houdt met luide muziek kunnen ‘tippen’, waarna de politie daar een inval zou kunnen doen. Dat is niet de bedoeling. Zo’n MMA-melding moet dus eerst worden ‘opgeplust’ (getoetst) voordat de politie er iets mee kan. Ruikt de politie zelf ook een hennepgeur? Komen er gekke dingen uit een warmte- of netmeting? Pas als uit onderzoek feiten en omstandigheden blijken die de anonieme melding ondersteunen kunnen de opsporingsdiensten overgaan tot actie (in dit geval bv. het binnentreden van de woning). Blijkt dat daar niet uit, dan niet.

Vorig jaar was het aantal meldingen voor het tweede jaar op rij hoger dan alle jaren daarvoor. Misschien door corona? In totaal werden er bijna 25.000 MMA-meldingen doorgestuurd. Al deze meldingen hebben uiteindelijk tot bijna 3.300 aanhoudingen geleid.

Een snitch-platform of een veiligheids-platform? Bij mijn cliënten lopen de meningen nogal uiteen. Maar gelukkig is er dus echt méér nodig voordat de politie tot actie kan overgaan. Wat vind jij?