FAQ: ik heb aangifte gedaan maar er wordt niets mee gedaan. Wat nu?

In beginsel staat ons kantoor geen slachtoffers bij. De enige uitzondering op die regel is de zgn. artikel 12 Sv-procedure. Laat deze post nu net daarover gaan.

De artikel 12 Sv-procedure is een beklagprocedure bij het gerechtshof (de gerechtelijke instantie die het hoger beroep behandelt) en vernoemd naar het wetsartikel waarin de mogelijkheid tot het voeren van zo’n procedure is neergelegd. Het gaat om het recht van een belanghebbende om een klacht in te dienen tegen een bepaalde beslissing. Zo’n belanghebbende is meestal degene die aangifte heeft gedaan (het slachtoffer). Deze klaagt dan over de beslissing van de officier van justitie (OvJ) dat een bepaald strafbaar feit niet of niet verder wordt vervolgd.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Stel dat jouw fiets is gejat. Je doet aangifte, maar de OvJ seponeert de zaak omdat er te weinig bewijs zou zijn. Je bent het er niet mee eens want er hangen camera’s voor je huis en daarop is de fietsendief te zien. Je schrijft als slachtoffer een brief (klaagschrift) naar het gerechtshof. Daarin schrijf je in ieder geval om welk strafbaar feit het gaat, wie er volgens jou moet worden vervolgd (de beklaagde) en waarom je het niet eens bent met de beslissing van de OvJ. Een advocaat inschakelen is niet nodig, maar mag wel.

Daarna komt het klaagschrift bij de Advocaat-Generaal (de OvJ bij het gerechtshof). De AG bekijkt de zaak en geeft een advies. Vervolgens is de beklagkamer van het gerechtshof aan zet en wordt besloten hoe de procedure verder gaat. Of er volgt eerst een hoorzitting waarbij meer informatie wordt verkregen of het hof beslist direct. Er zijn twee beslissingen mogelijk: 1) afwijzing van de klacht (de beklaagde wordt niet vervolgd) of 2) toewijzing van de klacht (de OvJ moet de zaak verder onderzoeken en beklaagde vervolgen). Er wordt dus géén beslissing genomen over schuld of onschuld. Het gaat enkel om de vraag of het tot vervolging moet komen of niet.

Lang verhaal kort: ook als je aangifte niet in behandeling wordt genomen zijn er nog mogelijkheden. Let me know als je nog vragen hebt!