Wanneer een agent iets anders opschrijft dan de waarheid...

‘Een agent heeft een beter zicht, een beter gehoor, en een beter geheugen dan een normaal mens.’, zo hoorde ik Wim Anker ooit eens zeggen op een cursus. Met een knipoog, weliswaar.

De reden: voor iedere veroordeling geldt dat er sprake moet zijn van minimaal twee bewijsmiddelen BEHALVE als er sprake is van een op ambtseed opgemaakt proces-verbaal door de politie. Met andere woorden: als je verdacht wordt van belediging en slechts één persoon heeft dat gehoord dan word je (in beginsel) vrijgesproken, maar als die persoon een agent is dan word je (in beginsel) veroordeeld.

Dat is in eerste instantie ook niet onlogisch. Als iemand op grond van één verklaring zou kunnen worden veroordeeld zou je je aartsvijand wel heel gemakkelijk een oor aan kunnen naaien, en andersom heeft de politie een eed afgelegd waarmee is beloofd altijd naar waarheid te verklaren. Maar ook de politie kan fouten maken. Onbewust, maar helaas ook bewust.

En dat is wat aan de orde was in een zaak in Amsterdam deze week (ECLI:NL:RBAMS:2022:4302). De verbalisant in kwestie had opgeschreven dat hij aangever aanwees in welke richting hij moest vertrekken, maar uit een toen opgenomen filmpje bleek onmiskenbaar dat hij de telefoon uit de handen van aangever sloeg.

De rechtbank was not amused: ‘Met zijn handelen heeft verdachte de integriteit van de politie geschaad. Het hele strafrechtsysteem is gebaseerd op de bewijskracht die toekomt aan een ambtsedig proces-verbaal. Een ieder moet zonder aarzeling kunnen vertrouwen op de waarheidsgetrouwheid van een dergelijk proces-verbaal. Met het opzettelijk vals opmaken van een ambtsedig proces-verbaal heeft verdachte juist dit vertrouwen beschaamd. Daarmee heeft verdachte niet alleen zichzelf schade toegebracht, maar ook het aanzien van en het vertrouwen in de politie als geheel.’ Aldus een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijk beroepsverbod.

Volledig terecht, if you ask me. Vervelend voor de verbalisanten die hun werk wel gewoon netjes doen, en nog vervelender voor aangever die zonder dat filmpje waarschijnlijk was veroordeeld op basis van een meinedig proces-verbaal. Lesje geleerd hopelijk!