Ben ik als advocaat wel eens bang voor een cliënt?

Ben ik wel eens bang voor een cliënt?

Tja, laat ik voorop stellen dat je als strafrechtadvocaat een dikke huid moet hebben en niet angstig moet zijn aangelegd. Wij ontmoeten mensen uit alle lagen van de samenleving en staan individuen bij die verdacht worden van de meest verschrikkelijke misdaden. Anderzijds zijn wij er juist om diezelfde mensen te helpen en zou een cliënt daarom juist alleen maar blij met ons moeten zijn, toch? Toch ken ik helaas geen enkele strafrechtadvocaat die nooit te maken heeft gehad met een vervelende situatie. En helaas ben ik geen uitzondering.

Ik heb in de afgelopen 7,5 jaar verschillende dingen meegemaakt maar één gebeurtenis staat me het meeste bij.

Ik had piketdienst en kreeg een melding van een ‘kennelijk kwetsbare’ verdachte. Deze man dacht dat hij Jezus was en wilde het tijdens ons gesprek eigenlijk alleen daar maar over hebben. Ik niet, want ik vond het feit waar hij van verdacht werd (ik meen een winkeldiefstal, geen halszaak iig) op dat moment relevanter. Je moet je voorstellen dat je tijdens zo’n gesprek in een kamertje van ca. 2x2 meter met je cliënt bent opgesloten en tegenover elkaar zit. Ik kreeg de man niet terug in het gareel; hij bleef maar herhalen dat hij Jezus was. Op een gegeven moment stopte hij met praten, keek mij heel indringend aan, en zei: ‘ik ben Jezus en je moet me nu zoenen’. Hij pakte hierbij mijn handen vast en trok mij over de tafel naar zich toe. Ik schrok hier enorm van, omdat ik dat geklets nog wel aankon maar niet had verwacht dat hij mij aan zou raken.

Ik ben rustig gebleven, heb mijn handen teruggetrokken, en heb het gesprek zo snel mogelijk afgekapt. Eenmaal buiten heb ik meteen een mannelijke advocaat gebeld die de zaak heeft overgenomen.

Of ik toen bang was? Ja, ik denk wel even ja. Of in ieder geval heel erg op mijn hoede ;). Net zoals die keer dat de vrouw van een cliënt dacht dat ik een affaire had met haar man en mij twee dagen lang de meest vervelende en bedreigende berichten heeft gestuurd.

Zoals ik al zei: dit beroep is niet voor bange wezentjes. Maar on the bright side: het gros van mijn cliënten maakt deze mindere ervaringen meer dan goed.