Een boete voor tanken zonder te betalen goedkoper dan gewoon afrekenen? Think twice!

Je hebt ‘m vast wel voorbij zien komen: dat screenshot dat nu rondgaat waaruit zou blijken dat het goedkoper is om een boete te accepteren voor tanken zonder te betalen (€ 131) dan om te tanken en wél te betalen (swipe links).

Onzin? Ja, natuurlijk! Hoewel voor sommigen een volle tank al gauw meer dan €131,- zal kosten, komt er veel meer bij zo’n actie kijken dan slechts het betalen van een boete. Het zou ook gek zijn als dat niet zo was! Ik leg het uit.

Tanken zonder te betalen is een strafbaar feit waar een pomphouder dus ook aangifte van kan doen. De informatie van deze aangifte blijft voor de politie permanent beschikbaar en bovendien hangen tankstations tegenwoordig vol met camera’s. Kort en goed: there’s no escape en er volgt een strafproces.

Tanken zonder betalen levert ofwel diefstal op (voor of tijdens het tanken besluiten niet af te rekenen), ofwel verduistering (na het tanken besluiten niet af te rekenen). In de praktijk krijg je hier een taakstraf voor en daarnaast dus een aantekening op je strafblad. Dit kan weer gevolgen hebben voor het al dan niet verkrijgen van een VOG (waar ik een tijdje geleden al over schreef).

Maar dat is niet het enige. Naast het doen van aangifte heeft de pomphouder de mogelijkheid om een incassoprocedure in gang te zetten om het verschuldigde bedrag alsnog terug te krijgen. Voor deze procedure wordt een incassobureau ingeschakeld, waarvan de kosten ook op de wanbetaler worden verhaald.

Dat betekent dus dat je naast de taakstraf te maken krijgt met een vordering tot schadevergoeding. En dat betekent weer dat je alsnog de tankkosten zelf, de incassokosten én de boete zal moeten betalen. Toch net iets duurder dan die € 131 dus.

Moraal van het verhaal: gewoon netjes betalen. Of doe als ik en pak zodra het kan je stalen ros van stal. Goedkoop, groen en gezond !