Wat moet je doen als je VOG wordt afgewezen?


Eerder gaf ik antwoord op 5 FAQ omtrent de VOG. Ik kreeg daarna een paar keer de vraag wat je moet doen als je VOG wordt afgewezen. U vraagt, wij draaien. Praktische tips lees je hier!

Laten we twee situaties onderscheiden: 1) er is een voornemen om je VOG te weigeren of 2) je VOG is al geweigerd. What to do?

Situatie 1: als je een brief krijgt met een voornemen tot weigering, krijg je de kans om jouw standpunt te geven. Dit noem je een zienswijze. In een zienswijze leg je uit waarom je het niet eens bent met de voorgenomen weigering. Voor het indienen van een zienswijze heb je twee weken de tijd. Stuur je niets? Dan wordt je VOG sowieso afgewezen. Maak hier dus altijd gebruik van!

Situatie 2: je krijgt een brief waarin staat dat je VOG definitief is geweigerd (al dan niet na het indienen van een zienswijze). Tegen deze definitieve beslissing kun je in bezwaar. Je stelt dan een bezwaarschrift op waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de weigering. Hiervoor heb je zes weken de tijd, maar al met al kan de bezwaarprocedure maanden duren. Doe dit dus alleen als je denkt dat je kans maakt.

Overige tips: Google eens op ‘objectief criterium’ en ‘subjectief criterium’. Leg uit dat en waarom er geen risico is voor de maatschappij als jij je VOG wél zou krijgen. Geef aan dat er sprake is van een belangenafweging en dat die in jouw voordeel moet uitvallen. En – tot slot – laat je adviseren door een gespecialiseerde advocaat.. Wij hebben vaker met dit bijltje gehakt en kunnen je hierbij helpen.