De meest gestelde vragen omtrent solliciteren en (g)een VOG

Alsof solliciteren nog niet spannend genoeg is, is het voor sommigen nog spannender als hun potentiële werkgever naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vraagt. Krijg je bv wel een VOG als je in je jonge jaren iets hebt gestolen? Ik beantwoord de meest gestelde vragen.

1. Hoe lang heb ik last van een strafblad?

Dat hangt af van het soort delict waarvoor je bent veroordeeld en de functie waarop je solliciteert. Afhankelijk van die twee factoren hanteert Dienst Justis een terugkijktermijn. De termijn loopt vanaf het moment van veroordeling en niet vanaf het moment waarop het delict is gepleegd. De standaard terugkijktermijn is 4 jaar, maar voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Ook gelden er voor sommige beroepen andere termijnen, zie punt 2.

2. Maakt het uit op wat voor een functie ik solliciteer?

Ja. Een snelheidsovertreding kan bv. relevant zijn als je taxichauffeur wil worden maar is dat minder als je solliciteert bij een bank. Ook is de functie belangrijk voor de terugkijktermijn. Wil je aan de slag als rijinstructeur, politieagent of rechter? Dan geldt een langere terugkijktermijn en moet je rekening houden met 5, 10 of 30 jaar.

3. Is mijn leeftijd voor de aanvraag van belang?

Zeker. Voor jongeren tot 23 jaar geldt in beginsel een kortere terugkijktermijn van 2 jaar. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zeden- en zware geweldsdelicten.

4. Wordt mijn VOG automatisch afgewezen als ik ben veroordeeld?

Nee. Dat wordt wel vaak gedacht, maar het hangt af van het soort delict en het doel van de aanvraag (zie punt 2). In cijfers bevangen: in 2020 waren er 1.193.728 VOG-aanvragen waarvan 99,5% werd toegewezen. 187.712 aanvragers hadden een strafblad waarvan dat in 2.524 gevallen (0,2%) leidde tot een weigering.

5. Kan mijn toekomstige werkgever mijn strafblad bekijken?

Nee. Er wordt alleen met jou als aanvrager gecorrespondeerd. Jouw werkgever wordt niet op de hoogte gebracht van de (redenen van) weigering. Indirect zal je toekomstige werkgever natuurlijk wel weten dat er iets aan de hand is als je de VOG niet kan overleggen.

Nog meer vragen? Let me know!