Wat is een advocaat-stagiaire?

We zijn een kleine anderhalve week verder sinds Kim mijn team is komen versterken. Kim is advocaat en tegelijkertijd advocaat-stagiaire. Say what? Ik leg het uit.

(Oud) rechtenstudenten zullen de vraag wel herkennen als ze (bijna) zijn afgestudeerd: “Ben je dan al advocaat?” Het antwoord hierop is nee; om advocaat te worden is meer nodig dan enkel en alleen een masterdiploma. Wanneer je een master Rechtsgeleerdheid hebt behaald mag je jezelf ‘meester in de rechten’ noemen. Je ‘officiële’ titel: jurist. Advocaat ben je pas als je beëdigd wordt tijdens een officiële beëdigingszitting bij de rechtbank..

Vanaf dat moment begint de teller te lopen en ben je de drie jaar daarna officieel nog ‘advocaat-stagiaire’. Dit is een beetje een gekke benaming omdat bij een stagiair vaak wordt gedacht aan iemand die enkel en alleen meeloopt. Als advocaat-stagiaire mag je echter vanaf het allereerste moment zelfstandig zittingen doen en je eigen cliënten helpen. Het verschil is alleen dat je gedurende de eerste drie jaar nog de Beroepsopleiding Advocaten (BA) moet voltooien en onder ‘toezicht’ staat van een ervaren advocaat (de patroon dus). Die patroon leert de stagiaire alle fijne kneepjes van het vak.

Als je de Beroepsopleiding en de ‘stage’ moet goed gevolg afrondt mag je jezelf ‘advocaat-medewerker’ noemen. Vanaf dat moment mag je geheel zelfstandig je eigen kantoor starten (wat ik destijds heb gedaan), maar verder verandert er bar weinig aan je werkzaamheden. Immers: advocaat was je al.

Veel advocaat-stagiaires komen direct uit de schoolbanken en worden (na een periode werkzaam te zijn geweest als juridisch medewerker) beëdigd. Bij Kim is dat anders omdat zij na haar studie al enkele jaren praktijkervaring heeft opgedaan. Qua juridische kennis leert Kim mij evenveel als ik haar. Zeker in dat geval is de term ‘advocaat-stagiaire’ misschien niet helemaal passend. Maar goed, we doen het er maar mee.

Kim is net begonnen aan haar tweede jaar en stapt over van een ander kantoor. Ik mag haar dus de laatste twee jaar van de opleiding begeleiden. Wat het precies inhoudt om ‘patroon’ te zijn? Dat vertel ik jullie morgen!