Wat houdt het in om patroon te zijn?

Sinds deze maand versterkt Kim ons team en ben ik officieel PATROON. Wat dat precies inhoudt (behalve dat het heel awesome is) leg ik in deze post uit.

Iedereen die de Beroepsopleiding Advocaten (BA) volgt (zie post van gisteren), heeft een patroon die hem of haar gedurende dit traject begeleidt. Zelfs daarna nog even; de totale ‘stage’ duurt langer dan de BA. De patroon begeleidt de stagiaire gedurende de eerste drie jaar. Het doel: iemand klaarstomen om volledig zelfstandig als advocaat te kunnen functioneren. Je kunt een patroon ook zien als een soort mentor van de advocaat-stagiaire; een senior die de junior klaarstoomt.

Er zijn een aantal vereisten. Een patroon is om te beginnen altijd advocaat, moet minimaal 7 jaar werkzaam zijn (voor de oplettende volger: uitzonderingen daargelaten), en moet de patroonscursus met goed gevolg hebben afgerond. De patroon geeft leiding, voorlichting en raad mbt de praktijkuitoefening en leert de stagiaire hoe hij/zij zich moet gedragen bij cliënten, collega’s en voor de rechter. De patroon neemt de processtukken (brieven, pleitnota’s, etc.) door van en met de stagiaire, begeleidt de stagiaire waar nodig voor, tijdens, en na zittingen, woont cliëntgesprekken bij, etc. Maar nogmaals: de stagiaire heeft van meet af aan eigen zaken.

Ik neem mijn nieuwe functie als patroon heel erg serieus. Gelukkig, zo legde ik gisteren al uit, heeft Kim al een bak ervaring waar je u tegen zegt. Wat dat betreft wordt het mij in deze nieuwe rol niet al te moeilijk gemaakt. Dat gezegd hebbende heb ik de komende twee jaar ten aanzien van Kim maar één doel: haar zo goed mogelijk opleiden. Eens per week hebben we een evaluatiegesprek, later deze week staat een ‘FIG’ gepland (met militaire richtlijnen), eens per jaar dienen Kim en ik samen een evaluatierapport in bij de Orde van Advocaten, etc.

Daarnaast vind ik het zijn van patroon (vooralsnog, haha) ook gewoon heel erg tof. Ik vind het leuk dat ik mijn opgedane kennis mag overdragen aan iemand anders, Kim zorgt voor een frisse wind in mijn onderneming, en zelfs in deze 1,5 week heeft ze mij al heel erg ontlast. Vooralsnog alleen maar goed nieuws dus🥳.