Zou pesten strafbaargesteld moeten worden?

Deze week is de Week tegen Pesten. Wat dat met het strafrecht te maken heeft? Meestal niets, maar daar kan verandering in komen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil graag dat pesten strafbaar wordt gesteld. In een NRC-artikel, waar ook mijn mening is gevraagd over dit onderwerp, geeft ze aan waarom.

👉🏻Nu wordt pesten vaak gebagatelliseerd en weggezet als plagen terwijl het toch echt iets anders is. Belangrijkste verschil: bij plagen kan de geplaagde er zelf nog om lachen. Zo’n 20% van de kinderen is ooit gepest, zo blijkt uit onderzoek.
👉🏻Pesten is erg schadelijk. Gepeste kinderen voelen zich vaak eenzaam, verdrietig, onzeker en bang. Naast emotionele gevolgen heeft het gevolgen voor prestaties op school.
👉🏻Strafbaarstelling zou een norm scheppen. Tot hier en niet verder.

Op het eerste gezicht is dat best een goed idee. Je erkent het leed van de gepeste, neemt dat serieus, en verbindt er een serieuze consequentie aan.

Toch lijken er meer tegenstanders dan voorstanders te zijn. Het NRC vroeg een hoogleraar jeugdrecht, een strafrechtexpert en een strafrechtadvocaat naar hun mening. Samengevat zeggen wij alle drie hetzelfde: geen goed plan. Waarom?

1️⃣Het strafrecht is ultimum remedium (laatste redmiddel) en moet dat ook blijven. Een strafblad heeft enorme gevolgen.
2️⃣Het is de vraag wat dan de strafrechtelijke definitie van pesten moet worden. Wat voor de een plagen is, is voor de ander al pesten. Waar leg je de grens?
3️⃣Veel ‘vormen’ van pesten zijn op dit moment al strafbaar, dus er is geen toegevoegde waarde. Denk aan mishandeling, belaging, smaad, belediging, etc.
4️⃣Pesten vindt ook/vaak plaats bij kinderen onder de 12 jaar. Zij kunnen niet vervolgd worden.
5️⃣De oplossing moet gezocht worden bij de scholen. Denk aan pestprotocollen e.d.

Voorgaande betekent uiteraard geenszins dat ik en de geïnterviewden menen dat pesten oké is. Het is afschuwelijk en kan iemand de rest van zijn/haar leven achtervolgen. Maar om het strafbaar te stellen? Daar zie ik de meerwaarde niet van in.