Hoe ziet een piketdienst eruit?

Je hebt hier vast de ‘piketdiensten’ weleens voorbij zien komen. Vaak begeleid door een berg story’s over nieuwe zaken, veel auto- dan wel fietsritten en bar weinig lunchbeleving. Vandaag (ja, op zondag inderdaad) mag ik zelfs een dubbele piketdienst draaien, nl zowel voor volwassenen als voor jeugd. Een mooi moment om uit te leggen wat een piketdienst precies inhoudt en hoe zo’n dag er voor mij uitziet.

In Nederland heeft iedere verdachte voorafgaand aan het verhoor recht op consultatie van een advocaat. Om dit in de praktijk te brengen moeten er wel strafrechtadvocaten beschikbaar zijn. Immers: niet iedereen kent zomaar een advocaat die hem direct komt helpen. Om altijd de mogelijkheid tot bijstand te bieden, bestaan de piketdiensten. Het zijn dus als het ware stand-by/oproepdiensten voor advocaten. Van 07.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond.

Hoe zo’n dag er precies uitziet verschilt. Het aantal meldingen op een dag varieert ergens tussen de 0 en (laten we zeggen) 10. Hangt er maar net vanaf hoeveel mensen worden aangehouden.

Mijn taken: voorbereiden op het verhoor, uitleggen welke rechten hij/zij heeft, het maken van een plan van aanpak voor de zaak, bijstand leveren tijdens het verhoor, de familie informeren, contact houden met politie/OM, etc.

De persoon in kwestie kan verdacht worden van moord, belediging, en alles er tussenin. Als piketadvocaat is het altijd maar zien wat voor type zaak het is, maar feit is dat het goed gevarieerde werkzaamheden zijn.

Bij meerdere meldingen komt het er in ieder geval op neer dat het een hectische dag is. Uiteraard kan ik mezelf niet in tweeën splitsen en gelukkig verwacht men dat ook niet. Ik kan dus, als het écht nodig is, meldingen weigeren. Die zaak wordt dan doorgeschoven naar de reserve piketadvocaat. Want het laatste wat ik (en verdachte) wil, is dat ik door tijdstekort niet de juiste bijstand kan bieden.

Je bent als strafrechtadvocaat overigens niet verplicht om piketdiensten te draaien, maar het is een fijne manier om aan nieuwe cliënten te komen. Dus door naar de volgende melding! See you in de story’s, maar niet op het politiebureau hè🤪