Seks in de gevangenis; hoe werkt het 'bezoek zonder toezicht'?

Het is misschien niet onze aller-allereerste levensbehoefte, maar 14 maanden ‘zonder’ zal door velen niet als een pretje worden ervaren. Het is een van de gevolgen van corona voor inwoners van de Nederlandse gevangenissen: geheelonthouding. Nee, ik heb het nu niet over alcohol. Alcohol en drugs zijn sowieso streng verboden in de gevangenis, ongeacht eventuele pandemieën. Het gaat hier om 14 maanden zonder seks. Gevolg van corona, zo kopte Het Parool 2 weken geleden.

Normaal gesproken wordt ‘seks’ min of meer gefaciliteerd door de DJI (de Dienst Justitiële Inrichtingen). Hiervoor wordt de cryptische term ‘Bezoek Zonder Toezicht’ gebezigd. Veel gevangenissen bieden deze mogelijkheid. Hierbij mag een gedetineerde zijn of haar partner ontvangen in een privé-kamer (in de praktijk aangeduid met de benaming ‘peeskamertje’), veelal voorzien van een bed. Zo’n bezoek duurt maximaal twee uur en wordt hooguit eens per maand toegekend.

Vanzelfsprekend zijn er wel een aantal voorwaarden waar de gedetineerde en bezoeker in kwestie aan moeten voldoen. Zo moet het gaan om een min of meer vaste relatie (‘de band tussen u en het beoogde bezoek is naar het oordeel van de directeur hecht en duurzaam’), waardoor bijvoorbeeld het in laten vliegen van een prostituee in principe niet tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast komen gedetineerden die veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld een zedendelict niet in aanmerking voor dit fysieke privilege.

In april is men begonnen met vaccineren in de gevangenissen. Dat loopt nu op z’n eind. In één uur is een hele afdeling gedaan, ofja, eigenlijk een halve afdeling, omdat niet iedere gedetineerde zich wil laten vaccineren. Nu de laatste gevangenen die dat willen gevaccineerd worden, kan ook het bewind in ’s lands penitentiaire inrichtingen weer wat worden versoepeld. Sporten is prioriteit 1, en ook ligt Bezoek Zonder Toezicht (na een negatieve PCR-test door de bezoeker) weer in het verschiet. Goed nieuws voor mijn cliënten dus. Ik werd al heel vrolijk opgebeld laatst🤪.

photo-1531413496675-fb7f363c2c45.jpeg