Wat verdient een advocaat met een piketdienst?

Wat schuift dat nou, zo’n piketdienst?

Eerder deze week gaf ik een lezing aan de politie tijdens de HOVJ-vakdagen. Eén van de onderwerpen die ik daar besprak is wat advocaten verdienen tijdens een piketdienst. Jij ook benieuwd? Je leest het hier!

Tijdens een piketdienst staan wij van 07.00 tot minimaal 20.00u stand-by voor iedere aangehouden verdachte die kenbaar maakt bijgestaan te willen worden door een advocaat. Geen aangehouden verdachte = geen vergoeding.

Indien er wel een verdachte wordt aangehouden krijgen wij een vast bedrag per handeling. Er wordt gewerkt met een puntensysteem waarbij 1 punt (op dit moment – wordt ieder jaar geïndexeerd) goed is voor € 124,73 en in principe gelijk staat aan 1 uur. Per handeling krijg je het volgend aantal punten:

  • Consultatiebijstand (= bijstand voorafgaand aan het verhoor): 0,75 punt

  • Inverzekeringstelling (= bijstand indien verdachte langer moet blijven): 0,75 punt

  • Verhoorsbijstand: 1,5 punt

  • Verhoorsbijstand ‘zware misdrijven’: 3 punten

Soms komt dat prima uit. Als je een cliënt bezoekt die weet hoe het werkt ben je in een kwartiertje klaar met de consultatie en als hij zich op zijn zwijgrecht beroept tijdens het verhoor is dat vaak ook snel gedaan. Dat verandert bij bv een zedenzaak. Dit zijn regelmatig verdachten die niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest en dus meer begeleid moeten worden. Tel daarbij op dat dit soort verhoren soms 2 dagdelen in beslag nemen en dan is die 3 uur aan punten toch niet zo heel rendabel meer.

Denk naast deze reguliere werkzaamheden ook nog aan onze ‘nevenactiviteiten’ tijdens zo’n dienst. De achterban moet op de hoogte worden gehouden, het dossier moet (al dan niet) worden opgevraagd, we onderhouden contact met het OM (‘ZSM’) over de evt. afdoening, en dan heb je nog de reistijd natuurlijk.

Toch is mijn bescheiden mening dat piketdiensten over het algemeen een prima aanvulling zijn op je omzet. Zeker bij weekend- en feestdagen: dan komt er per handeling nog 0,5 punt bij bovenop. Maar let op: het blijft omzet. Kosten én belasting gaan daar dus nog van af. Moet die Porsche toch nog even wachten.