Rijbewijs kwijt na een veroordeling: hoe verloopt het vervolgtraject?

Mijn cliënt is vanmorgen veroordeeld voor rijden onder invloed. Aangezien dit de 2e keer is binnen 5 jaar, is zijn rijbewijs van rechtswege (automatisch) ongeldig verklaard. Hij zal dus opnieuw zijn theorie en praktijk moeten halen en alle kosten zelf betalen. Hoe zit dat?

Het gaat hier over de zgn ‘recidiveregeling’ of het ‘puntensysteem’ dat is opgenomen in art. 123b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW). Die regeling is van toepassing als je binnen 5 jaar 2x wordt veroordeeld voor een ernstig verkeersdelict. Het gaat dan om 1) rijden onder invloed van drugs of een aanzienlijke hoeveelheid van alcohol, 2) het onder invloed veroorzaken van een verkeersongeluk of 3) niet meewerken aan een blaastest of bloedonderzoek.

Bij een onherroepelijke veroordeling krijg je een strafpunt op je rijbewijs. Niet letterlijk, maar het is een aantekening in de administratie van het Openbaar Ministerie. Het strafpunt geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook als je rijdt onder invloed op een scooter en binnen vijf jaar nog eens met een auto dan heb je twee strafpunten te pakken en wordt je rijbewijs ongeldig verklaard.

Als je weer de weg op wilt, zul je eerst opnieuw je theorie en praktijk moet halen. Dit alles moet je zelf betalen. En let op: voordat je opnieuw de boeken in mag, zul je een verklaring van rijgeschiktheid moeten hebben. Alleen het CBR kan deze afgeven. Het CBR wijst een arts aan die jou onderzoekt op alcohol- en drugsgebruik. Ook dit onderzoek á € 1297,-- moet je zelf betalen. Als je groen licht krijgt van de arts, mag je aan het theorie en praktijkexamen beginnen. Als je daar nog geld voor hebt tenminste🥴.

Niet iedere cliënt vindt dit systeem even, eehhh, proportioneel ;) Wat vind jij?