Een valse QR-code gebruiken of afgeven: de strafrechtelijke gevolgen ervan

Dinsdag 2 november komen er mogelijk weer nieuwe maatregelen. In ieder geval zal het OMT adviseren, zo las ik op Nu.nl, de huidige maatregelen beter uit te voeren. Vooral het controleren van de QR-codes laat nog te wensen over.

Een paar weken geleden bleek al dat de QR-codes ‘gemakkelijk’ te vervalsen waren. Feestgangers vertelden toen (anoniem) dat ze codes van internet plukten of via vrienden kregen om zo een Test voor Toegang te omzeilen.

Potentieel lopen hier twee verschillende ‘soorten’ strafzaken: eentje voor degene die een valse code gebruikt, en eentje voor de GGD-medewerker die de valse registratie aanmaakt. In beide zaken kan worden vervolgd voor overtreding van artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht: valsheid in geschrifte.

Te beginnen met de GGD-medewerker. Op dit moment zijn er meerdere GGD-medewerkers op non-actief gesteld en is er één verdachte aangehouden. Zij kunnen worden vervolgd en veroordeeld indien is voldaan aan 3 criteria:

1. Er moet sprake zijn van een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen -> check: in dit geval een QR-code die bewijst dat jij gevaccineerd, getest of hersteld bent.
2. Er moet sprake zijn van het valselijk opmaken of vervalsen van het geschrift -> check, want dat bewijs is er in dat geval natuurlijk niet.
3. Er moet sprake zijn van een oogmerk om het geschrift als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken -> check, maar alleen indien bewezen kan worden dat de medewerker dus doelbewust de QR-code heeft doorgespeeld.

Maar ook de gebruiker van zo’n valse code is dus strafbaar. In dat geval is sprake van overtreding van lid twee van artikel 225 Sr: het opzettelijk gebruik maken van het valse of vervalste geschrift. Voor €250 schijnt dit al te lukken… Ik hoef dit tegen al mijn brave volgers vast niet te vertellen, maar kijk hier dus mee uit. Je zult er niet zo snel de bajes voor in hoeven, maar een strafblad krijgen voor een valse QR-code is misschien ook niet per se de bedoeling.

Hoe dan ook, fingers crossed voor 2 november dat de kroegen gewoon open blijven. See you there, mét onvervalste QR-code!