Casus Will Smith: welke straf staat er in Nederland op een 'droge klap'?

‘Een droge klap’, zo zou je de tik kunnen kwalificeren die Will Smith tijdens de Oscars aan Chris Rock uitdeelde. Die laatste heeft inmiddels bekend gemaakt dat hij geen aangifte doet. Volgens de website ‘Deadline’ ontloopt Smith daarmee een celstraf van maximaal 6 maanden en een boete van tot 100.000 dollar. Of dat dat de maximale straf is voor ‘assault’ of dat dat iets is wat in Californië in de praktijk echt wordt opgelegd, geen idee . Maar ik kan jullie wel vertellen wat de straffen in Nederland zijn voor het uitdelen van ‘een droge klap’.

In Nederland werken we met de zogenaamde LOVS-oriëntatiepunten. Dat zijn landelijke richtlijnen voor rechters, om te voorkomen dat de Politierechter in Lutjebroek iets anders oplegt dan de Meervoudige Kamer in Amsterdam. LOVS staat voor Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht, en de oriëntatiepunten bieden dus een niet-dwingende leidraad voor de rechters in Nederland.

Artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht (eenvoudige mishandeling) wordt in de LOVS-oriëntatiepunten onderverdeeld in drie categorieën:
1. Droge klap of schop (alleen pijn, geen letsel): € 500 geldboete.
2. Mishandeling, lichamelijk letsel ten gevolge hebbend: € 750 geldboete.
3. Mishandeling met behulp van een slagwapen of door een kopstoot, lichamelijk letsel ten gevolge hebbend: 120 uur taakstraf.

Uit de beelden maak ik op dat Chris Rock geen letsel heeft opgelopen. Je zou dan bij categorie 1 uitkomen: een geldboete van € 500.

Echter zijn dit richtlijnen. Er kunnen dus strafverzwarende of strafverminderende omstandigheden worden meegenomen. Strafverminderend zou in dit geval zijn dat Chris Rock een kwetsende grap heeft gemaakt ten koste van de vrouw van Will Smith, maar daar tegenover (strafverzwarend) zou weer kunnen staan dat het op televisie is uitgezonden en dat Will Smith als celebrity een voorbeeldfunctie heeft.

Rock heeft nog 6 maanden de tijd om alsnog aangifte te doen. De LAPD (politie van California) heeft aangegeven dat zij dan ‘available’ zijn.

Even los van dat… Het maakt nogal wat los merk ik. Wat vind jij? Terechte actie van Will Smith of had hij het verbaal op moeten lossen?