Lil' Kleine kreeg een onvoorwaardelijk sepot: wat betekent dat eigenlijk?

Het nieuws van vandaag had even niks te maken met het coronavirus, een gekidnapte journalist in Wit-Rusland of een voortvluchtige militair in België, maar met Lil’ Kleine. Kleine was afgelopen weekend gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin Jaimie Vaes. Hij zou haar in de hotelkamer op Ibiza hebben geslagen en haar smartphone hebben vernield. Heel lang duurde deze verdenking niet: zojuist werd bekendgemaakt dat de zaak onvoorwaardelijk is geseponeerd.

Onvoorwaardelijk geseponeerd… Wat betekent dat eigenlijk?

Een ‘sepot’ is niets meer en niets minder dan een beslissing van het OM om een strafbaar feit niet te vervolgen. Met andere woorden: er komt geen dagvaarding, strafzaak, of wat dan ook.

‘Onvoorwaardelijk’ betekent dat het OM aan dat sepot geen voorwaarden verbindt. Indien er sprake zou zijn van een ‘voorwaardelijk’ sepot dan wordt de zaak enkel geseponeerd indien de verdachte zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Die voorwaarden zijn in ieder geval dat de verdachte gedurende de proeftijd geen andere strafbare feiten mag plegen, maar denk ook aan voorwaarden zoals bv een contactverbod of Reclasseringstoezicht. Hou je je aan die voorwaarden, dan komt er geen zaak. Overtreed je een van de voorwaarden, dan komt er wel een zaak.

In het geval van Kleine is de zaak onvoorwaardelijk geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. In Nederland staat dat bekend als een sepot ‘code 02’. Dat betekent simpelweg dat de Spaanse officier van justitie kennelijk van mening is dat er onvoldoende bewijs is dat Kleine zijn vriendin heeft mishandeld of een vernieling heeft gepleegd. Hij is dus officieel verdachte-af en mag gaan en staan waar hij wil.

Overigens gold bij Kleine sowieso hetzelfde als bij iedere andere verdachte: onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Naar nu blijkt kan het tegendeel dus niet bewezen worden.

Er moet altijd worden gekeken naar steunbewijs voor de verklaring van het slachtoffer. Is dat er niet, dan is er sprake van een 1 op 1-situatie en wordt de zaak geseponeerd. Zonder inhoudelijk op deze zaak in te gaan: de vraag of het niet is gebeurd is een hele andere dan de vraag of er voldoende bewijs is.

palais-de-justice-de-bruxelles-4147887_960_720.jpg