De feiten over strafbaarheid van telefoongebruik op de fiets, wat mag wel en wat mag niet?

Appen op de fiets is vanaf vandaag verboden. Ik heb m’n telefoon letterlijk al 20x uit m’n tas willen halen, maar heb toch besloten die boete van €95 niet te willen riskeren. Ik vind het eerlijk gezegd enigszins overdreven, maar goed de wet is de wet.

De feiten op een rij

Het “vasthouden” van een “elektronisch apparaat” is vanaf vandaag verboden. Dus ook al hou je je tel/tablet/mp3 alleen vast en doe je er niets mee, dan nog riskeer je die boete.

Handsfree gebruik mag dus wél. Je kunt je telefoon bv in een houder voorop de fiets bevestigen (en dan in theorie een film aanzetten voordat je vertrekt🤪).

Oordoppen indoen en je telefoon in je zak/tas stoppen mag ook. Je kunt dan dus wel gebruik maken van bv stemnavigatie of een muzieklijst opzetten.

Bijzondere actie trouwens van de politie vanochtend: op Twitter verscheen een bericht dat de eerste fietser bekeurd was voor het vasthouden van een mobiele telefoon. “Naast dat ze een slechte uitslag kreeg van de arts over der SOA test, kreeg ze slecht nieuws van ons, namelijk een bekeuring van €95.” Say what?🤨 De tweet is inmiddels verwijderd.

Goed, hou je telefoon dus allemaal in je zak/tas, en voorkom zowel een eventuele privacyschending als een boete.

phone-3378928_960_720.jpg