Een aangifte intrekken.. Kan dat?

Enkele weken geleden deed Gündogan aangifte tegen een Volt-medewerker die een klacht over haar had ingediend. Vanuit de partij werd vervolgens gevraagd deze ‘aangifte in te trekken’. Een interessant onderwerp, want in heel veel gevallen is het intrekken van je aangifte helemaal niet mogelijk. Hoe zit dat precies?

Een aangifte kun je in beginsel niet intrekken, tenzij het om een specifiek delict gaat. Dat is niet om je te pesten of omdat je niet van gedachten mag veranderen, maar om een vrij principiële reden. Als de politie eenmaal op de hoogte is van een (vermoedelijk) gepleegd strafbaar feit, dan moeten ze daar simpelweg iets mee doen en mogen ze het niet zomaar negeren.

Bij welke specifieke delicten mag je die aangifte dan wel intrekken? Binnen acht dagen na een aangifte van een klachtdelict (zoals smaad, laster, chantage, stalking, belediging en schending van het beroepsgeheim) kan het wél. Bij een klacht verzoek je om vervolging. En zonder klacht is er dus niet langer een verzoek. Er mag dan niet nog ambtshalve (want zo heet dat) vervolgd worden.

Wat kun je dan wél doen als je spijt hebt van je aangifte of ineens bang wordt voor de eventuele gevolgen? Je kunt de OvJ (Officier van Justitie) een brief schrijven met het verzoek om niets met jouw aangifte te doen en de persoon in kwestie niet te vervolgen. De OvJ kan vervolgens zelf beslissen wat hij daarmee doet.

Kortom: het intrekken van een aangifte is vaak niet mogelijk. Dat is bovendien een van de redenen waarom valse aangiftes vaak grote gevolgen hebben. Je bent zelf immers strafbaar vanaf het moment dat je de valse aangifte gedaan hebt. Zomaar de aangifte ‘terugdraaien’ is niet mogelijk zonder dat je zelf het risico loopt om gestraft te worden. Is die misvatting ook weer uit de wereld.