Over deze blog

2014: where it all started

Ik neem jullie mee naar 22 augustus 2014. Sinds een paar maanden ben ik werkzaam als juridisch medewerker bij een strafrechtkantoor in Eindhoven. Ik heb de afgelopen jaren gestudeerd als een malle, en met een cum laude masterdiploma in de pocket én een baan in de praktijk ben ik bijna waar ik al heel lang wil zijn. 

Hoewel ik altijd al (not kidding: vanaf de basisschool) heb geroepen dat ik advocaat wilde worden en altijd al met mensen in discussie 'moest', is het toch wel wat erger geworden sinds ik ook daadwerkelijk werkzaam ben bij een advocatenkantoor. Op ieder feestje is het raak: "Maar ga je dan echt iemand verdedigen waarvan je weet dat 'ie schuldig is?" En "Jij moet toch ook vinden dat Nederlandse rechters belachelijk laag straffen?" En ook: "Er is echt niets mis mee om een paar dagen op water en brood te zitten hoor, die Nederlandse gevangenissen zijn net hotels." Met een paar borrels extra nemen ook de vragen en opmerkingen toe, en uiteindelijk betrap ik mezelf er op dat ik me wéér de hele avond heb zitten verontschuldigen omdat ik het vak ambieer dat ik zo ambieer. 

Ik moet hier iets aan doen. Of beter gezegd: mee doen.

Ik richt een blog op. Het doel: het strafrecht en de maatschappij op een toegankelijke manier dichter bij elkaar brengen.

2017: inschrijving KvK

Now fastforward to 2017. Wat is begonnen als een hobby om vrienden en familie antwoord te geven op al hun vragen, is inmiddels uitgegroeid tot een heuse onderneming. In krap 3 jaar tijd is Meester Leonie gegroeid van 0 naar 30.000 volgers en mag de Belastingdienst sinds dit jaar ook gelden ontvangen van de onder dezelfde naam ingeschreven onderneming. Van bloggen naar bedrijfje!

Ik schrijf (gast)blogs, geef lezingen, ben in te huren als dag- en avondvoorzitter, geef masterclasses pleiten, heb mogen vertellen over mijn blog bij o.a. RTL Boulevard, Omroep MAX en Gijs Staverman, geef interviews aan het Financieele Dagblad, de Telegraaf, etc. Alles zolang het maar past bij mijn missie: het strafrecht toegankelijk maken. 

De blogs worden geplaatst op Facebook. Dat past bij die toegankelijkheid, en bovendien heeft Facebook de afgelopen 3 jaar bewezen hét kanaal te zijn om in korte tijd veel mensen op een makkelijke manier te bereiken.

2018: Meester Leonie Strafrechtadvocatuur

Trek een laatste sprint naar nu (2018). Meester Leonie blijft groeien, en inmiddels ben ik naast actief op Facebook ook actief op Instagram. Het aantal volgers is gestegen naar 35.000, en ook werk ik één dag per week voor mezelf. 

Begin dit jaar besluit ik de onderneming Meester Leonie uit te breiden naar een strafrechtkantoor. Op 1 mei opent Meester Leonie Strafrechtadvocatuur de deuren. Ik wil zelfstandig mijn tijd kunnen verdelen tussen mijn werkzaamheden als blogger/spreker en advocaat, en hoewel ik 4 geweldige jaren heb gehad in loondienst, is het tijd voor de volgende stap.

Bloggen 2.0

Wat gaat er veranderen? 

Best wel wat.

Mijn geliefde Facebook laat ik voor wat het is, althans voor zover het inhoudelijke blogs betreft. Vanaf nu ga ik bloggen via mijn eigen website, en deel ik de URL via mijn verschillende social media-kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter). Dat betekent dat de (tien)duizenden blogs die ik eerder heb geschreven, niet te vinden zullen zijn op deze site, maar alleen op Facebook. Ik heb overwogen om ze allemaal over te typen en op deze website in blogs te plaatsen, maar tja.... Ook ik heb maar 24 uur in een dag ;). 

Wat tevens gaat veranderen is dat ik ook ga bloggen over ondernemen. Natuurlijk blijft de doelstelling van mijn blog hetzelfde (het strafrecht toegankelijk maken), maar naar de start van mijn onderneming toe heb ik van volgers veel vragen gekregen die een blog waard zijn. Blogs dus over het opstarten en runnen van een advocatenkantoor.

Wat gaat er niet veranderen? 

Zoals gezegd: de doelstelling van mijn blog. Verwacht blogs over uiteenlopende onderwerpen die het gehele spectrum van het straf(proces)recht beslaan. Ik blijf schrijven in toegankelijke taal, probeer serieuze zaken af te wisselen met humor (denk aan #taaluitdezaal), en blijf tips geven over docu's, films, boeken en interviews waarvan ik denk dat die passen bij mijn missie. Ik zal nooit of te nimmer schrijven over een eigen strafzaak; dat heb ik nooit gedaan en zal ik nooit doen. De vertrouwelijkheid van mijn cliënten is bij mij te allen tijde gewaarborgd. Hier vind je blogs over het strafrecht in z'n algemeenheid, en trust me - daar valt meer dan genoeg over te schrijven. 

Dus: welkom! 

In de aanloop naar 1 mei 2018 is het bloggen een beetje op een laag pitje komen te staan. Om heel eerlijk te zijn: ik heb er enorm veel zin in jullie weer wekelijks van een blog te voorzien! 

Welkom op mijn blog. Welkom bij Meester Leonie. 

Meester Leonie - over deze blog