Hoe word je advocaat?

Vanmiddag is weer zo'n moment. Om 17.00 uur mag ik mijn stageverklaring in ontvangst gaan nemen. Zeker weten dat ik dan normaal gesproken in tientallen privéberichten de vraag zou krijgen wat dat dan precies betekent, want hoezo 'stage', en 'advocaat, dat ben je toch al jaren'? Zo'n moment dat ik me realiseer dat iets wat voor mij vanzelfsprekend is, voor anderen vragen oproept. Hetzelfde gebeurde met de uitreiking van mijn diploma van de Beroepsopleiding. Dat moment ben ik deze keer voor, dus ga ik jullie op voorhand uitleggen wat er vanmiddag precies gaat gebeuren, wat het betekent dat mijn advocaatstage officieel ten einde is, en waarom dat dus zeker (weer!) een mijlpaal is. 

Vandaag het antwoord op de vraag: "Hoe word je advocaat?".

1) Opleiding
De eerste eis: een WO-opleiding. Om advocaat te kunnen worden moet je eerst meester in de rechten zijn, en dat ben je zodra je een master rechten hebt afgerond. Je kunt ook prima opklimmen vanaf een VMBO/MBO/HBO-opleiding, zolang je uiteindelijk maar een master rechten in de pocket hebt. (En een verklaring civiel effect, zoals dat heet.)

2) Advocaat-stage
Meester in de rechten? Mooi, dan kan je op zoek gaan naar een vacature binnen de advocatuur. De functie waar naar je zoekt is die van advocaat-stagiaire. Voordat je geheel zelfstandig aan de slag kunt gaan moet je een advocaat-stage afronden. Deze stage duurt ca. 3 jaar, en voltooi je onder supervisie van een patroon. Een patroon is een ervaren advocaat die je in die 3 jaar onder zijn of haar hoede neemt. 9 van de 10 keer is de patroon op hetzelfde kantoor werkzaam als jij, maar het is ook mogelijk om gelijk een eigen kantoor te beginnen en een zogenaamde buitenpatroon in de arm te nemen.

3) Beëdiging
Helemaal aan het begin van je stage word je beëdigd tijdens een zgn. beëdigingszitting en word je ingeschreven op het tableau. Vanaf dat moment ben je advocaat, behoor je tot de balie, en maak je onderdeel uit van de beroepsgroep van advocaten. Het is dus niet zo dat je als advocaat-stagiair (zoals de naam 'stage' misschien doet vermoeden) alleen maar meekijkt; je gaat gelijk aan de slag. In mijn geval werd ik op vrijdag beëdigd en had ik die week erop al 3 zittingen achter de rug. Het enige verschil met een niet-stagiaire is dat je onder begeleiding werkt van een patroon en dat je de Beroepsopleiding moet voltooien. Zie voor meer info: https://www.advocatenorde-oostbrabant.nl/…/de-bediging-tot-….

4) Beroepsopleiding
Onderdeel van de advocaat-stage is de Beroepsopleiding. De Beroepsopleiding duurt 2,5 jaar en dient (op risico van schrapping van het tableau!) binnen 3 jaar na beëdiging te zijn afgerond. Gedurende de Beroepsopleiding krijg je inhoudelijke vakken (waarbij je kunt kiezen tussen leerlijn civiel, bestuurs of straf) en algemene vakken zoals Vaardigheden, Beroepsattitude en Beroepsethiek en Jaarrekeninglezen. Ook krijg je een mentor, dien je tentamens te maken (bij mij was dat op zaterdag :)), en zijn huiswerkopdrachten een belangrijk onderdeel van het programma. Zie voor meer info: https://www.beroepsopleiding.advocatenorde.nl/.

5) Advocaat-medewerker
Heb je de Beroepsopleiding én je stage met goed resultaat afgerond (let op: naast de Beroepsopleiding moet je namelijk ook nog aan de plaatselijke vereisten voldoen van jouw balie), dan mag je jezelf na afronding van die stage (dus na ca. 3 jaar) advocaat-medewerker noemen. Vanaf dat moment mag je geheel zelfstandig, dus zonder begeleiding van een patroon, een praktijk runnen. In mijn geval was dat op 30 april 2018 (op 1 mei 2018 ben ik mijn eigen kantoor gestart). Dat moment moet natuurlijk gevierd worden, en precies dát is wat er vanmiddag gaat gebeuren. De Orde van Advocaten organiseert een plechtigheid waar de stageverklaring door de deken aan de verschillende gloednieuwe advocaat-medewerkers wordt uitgereikt, en eentje daarvan ben ik :)!.

Ik heb er ongelofelijk veel zin in. Meekijken kan via Instagram-stories! 

 

Uitreiking diploma Beroepsopleiding. Utrecht, 5 september 2017

Uitreiking diploma Beroepsopleiding. Utrecht, 5 september 2017